Hoofdcontent

Hoe kwam het Lokaal Beweeg- en Sportakkoord tot stand?

Hoe kwam het sportakkoord tot stand?
Het Lokaal Beweeg- en Sportakkoord ‘Heel gemeente Aalten Beweegt’  is in een online bijeenkomst op 1 december 2020 werd het lokaal Beweeg- en Sportakkoord ondertekend door een beperkt aantal betrokkenen. De overige partners hebben digitaal hun handtekening onder het akkoord gezet. De onlinebijeenkomst is terug te kijken via onderstaande link.

Ruim 25 vertegenwoordigers van uiteenlopende organisaties die actief zijn in de gemeente Aalten hebben de afgelopen maanden meegedacht over de toekomst van bewegen en sporten in hun gemeente. Al hun plannen en doelstellingen hebben geleid tot het Lokaal Beweeg- en Sportakkoord ‘Heel gemeente Aalten beweegt’ dat dinsdag 1 december online werd gepresenteerd en ondertekend.

Het lokaal Beweeg- en Sportakkoord gemeente Aalten maakt onderdeel uit van het Regionale Beweeg- en Sportakkoord 2020-2030 van Achterhoek in Beweging, een initiatief van de acht Achterhoekse gemeenten. Het doel van het lokaal sportakkoord is dat meer inwoners gaan sporten en bewegen en dat de mogelijkheden daarvoor binnen de gemeente beter worden benut.

Plezier in bewegen
Om dat te realiseren hebben vertegenwoordigers van uiteenlopende organisaties samen acht ambities en resultaten geformuleerd. Zo is ten doel gesteld om door uitwisseling van faciliteiten, trainers en materialen verenigingen en sportaanbieders te ondersteunen en om daarnaast verenigingen hulp te bieden waar mogelijk. Ook willen alle deelnemers beweging inzetten als middel voor sociale binding en preventie en inwoners beter informeren over het lokale sport- en beweegaanbod. Voor de jeugd is als doel gesteld dat ze weer leren te bewegen en dat tot de leeftijd van 21 jaar ook structureel te borgen. Voor volwassenen ligt de focus op aandacht voor bewegen door de dag heen. Bij beide doelgroepen, zowel de jeugd als de volwassenen, willen de partijen uit het sportakkoord, bewustwording creëren van de positieve effecten van bewegen en plezier hebben in bewegen. Tenslotte vormen vitale medewerkers een belangrijke aandachtsgroep door bijvoorbeeld onder werktijd aandacht te vragen voor Gezonde Leefstijl. Of bijvoorbeeld medewerkers te stimuleren om actief deel te gaan nemen aan beweeg- en sportmogelijkheden/ toeleiding naar beweeg- en sportmogelijkheden in de regio. En Vitaliteit en Duurzame inzetbaarheid op de agenda te zetten bij bedrijven.

De sectoren onderwijs, sport, zorg en het bedrijfsleven in Aalten erkennen de maatschappelijke kracht van sport en gaan samen aan de slag om deze ambities te realiseren. Daarmee hopen zij inwoners uit Aalten, Dinxperlo, Bredevoort en het buitengebied de positieve effecten van bewegen te laten ervaren en dat veel inwoners plezier hebben en/of krijgen in bewegen.